Kanuni Sultan Süleymanın Eşleri

Kanuni Sultan Suleymanin esleri ve Cocuklari

Gülfem Hâtûn ve Çocukları:

Polonyalı Anna yada Gülfem hatun, 1512 ile 1515 yılları arasında Şehzade Murad’ı doğurduğu ve saray cariyelerinden geldiği söylenmektedir. Şehzade 1-2 yaşlarında hastalanıp vefat etmiştir. Gülfem Hatun 1-2 yıllık sultanlığından sonra da yaşamına sarayda hareme yardım ederek devam ettirmiş ve yine gözlerini sarayda kapamıştır. Toplamda Kanuni Sultan Süleymanın 4 eşi olduğu bilimektedir. bunlardan ilki Gülfem Hâtûn’dur …………………………………………………………………………………………………………………………….

Fülâne Hâtûn
Fülâne Hâtûn ve Çocukları:

Şehzade Mahmud ‘un annesi Manisa saraya 1511 girdiğindeki adı hiç değişmemesi üzerine Arap asıllı olduğu düşünülmektedir. I.Süleyman’ın Manisa Valiliği sırasında sunulduğu da sayılmaktadır. 1512 yılında Şehzade Mahmud ‘u doğurduğu görülüyor. Fakat I.Süleyman çocuk yaşlarda olduğundan dolayı Fülane Hatun ve Şehzade Mahmud ‘la ilgilenmediği ve Arnavut güzeli Mahidevran Sultan’ın I.Süleyman’a sunulmasıyla güzelliği ve zekasıyla I.Süleyman’ı etkilemiş ve üstüne bir de Şehzade Mustafa’yı doğurunca Fülane Hatun gözden düşmüştür. Şehzade Mahmud Veliaht konumda iken Kanuni’nin heryerde Veliahtı Şehzade Mustafa’yı göstermesi Fülane Hatun’un gözden düşmesine örnek sebeplerdendir.

mahidevran sultan
Mahidevran Sultan ve Çocukları :

Abdullah kızı Mahidevran Sultan ya da Mahidevran Gülbahar Sultan (d.1498-ö.1580) Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi ve Şehzade Mustafa’nın annesi. Mahidevran Sultan 1498 yılında Arnavutlukta doğmuştur. Kanuni tahta çıkmadan önce Manisa valisi olarak görev yapmaktayken gözdeleri arasına girmiştir. 1515 yılında Kanuni’nin en büyük erkek çocuğu olan Şehzade Mustafa’yı dünyaya getirdi. 1520 yılında eşinin padişah olması üzerine çocuğuyla birlikte İstanbul’a geldi. Bu sırada Hürrem Sultan saray haremine girmişti ve kısa zamanda Kanuni’nin en sevdiği eşi haline gelmişti. 1521 yılında Hürrem Sultan da’ Şehzade Mehmed dünyaya getirdi.

hürrem sultan1
Haseki Hürrem Sultan ve Çocukları:

Şehzade Mehmet’ten sonra Selim, Bayezid, Cihangir adlı 3 şehzade ve Mihrimah adlı bir kız çocuğu daha dünyaya getirdi. Çocuklarını büyütürken ileride oğullarından birinin tahta geçmesi için önlerindeki engelleri kaldırma mücadelesi verdi. Kanuni’nin nikahlı eşi. Hürrem Sultan’ın saraya gelişi ve Kanuni ile tanışması hakkında kesin bilgiler yoktur. Hürrem Sultan saraya getirildiğinde Kanuni’nin Manisa valisi iken birlikte olduğu Mahidevran Sultan’dan Mustafa isimli bir oğlu vardı. Sarayın en nüfuzlu kadını padişahın annesi Ayşe Hafsa Sultan, ikinci derece nüfuzlu kadın Mahidevran Sultan idi. Hürrem, saraya girdikten sonra Kanuni ile ilişkisinden 1520/21’de Şehzade Mehmet dünyaya geldi ve böylece Hürrem Sultan saraydaki en nüfuzlu üçüncü kadın durumuna geldi. İki haseki arasındaki rekabet, bir gün kavgaya dönüşmüştür. Hürrem Hatun bu kavgayı çeşitli entrikalarla aleyhine çevirmiştir. Pek çok yazara göre bu olaydan sonra gözden düşen Mahidevran Sultan, 1533’de Manisa valiliğine atanan oğlu Şehzade Mustafa’nın yanına gönderildi ve Hürrem Sultan, onun yerini aldı. Mahidevran ile Hürrem arasındaki mücadelede Mahidevran Sultan’ı tuttuğu düşünülen ve oğlu üzerinde büyük nüfuzu olduğu söylenen Valide Hafsa Sultan’ın 1534 yılındaki ölümü ile Hürrem’in saraydaki

etkisi daha da artmıştır. Fakat Valide Sultan’ın ölümünden sonra Mahidevran Sultan veliaht annesi olduğu ve Şehzade Mustafa’nın tahta çıkmasına kesin gözle bakıldığı için Valide Sultan’lığa hazırlanmaya başlamıştır. Şehzade Mustafa’nın Kanuni’nin en büyük oğlu olması ve sevilen bir şehzade olması nedeniyle babasından sonra tahta çıkması bekleniyordu. Ancak Kanuni 1553 yılında oğlu Mustafa’yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu. Hürrem Sultan’ın Kanuni’yi bu kararında etkilediği inancı yaygındır. Mahidevran Sultan, eşi tarafından ölüme terkedilmişti.Fakat Hürrem Sultan’ın oğlu Sarı Selim tarafından maaş bağlatmış,ev almıştır.Sarı Selim, Şehzade Mustafa ve Mahidevran Sultan’ın türbesini yaptırmıştır.Hürrem Sultan’ın ölümü üzerine Hürrem Sultan’ın oğlu II. Selim tahta çıktıktan sonra Mahidevran Sultana maaş bağlattı. Mahidevran Sultan’ın Şehzade Mustafa ile birlikte Manisa’ya Sancak Beyliği görevi için gönderilmesi, sarayda Hürrem Sultan’ın kalması ve Valide Sultan olan Ayşe Hafsa Sultan’ın ölümü Mahidevran Sultan’ın gücünün azalmasına, yoksul ve zorlu bir hayat yaşamasına neden olmuştur. 1580’li yıllarda Bursa’da oğlunun Türbesi başında vefat etmiştir.

Bu yazı Kanuni Sultan Süleyman I. (1520-1566) kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Kanuni Sultan Süleymanın Eşleri için bir cevap

  1. sinem der ki:

    4 eşi olmasına rağmen. kanuni hürrem sultanı hepsinden çok sevmiştir. keşke bende o dönemde yaşasaymışım. millet vatanına değeri o zamanlar veriyormuş. şimdi herkes kendi derdine düşmüş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir